Австрия вписва правото на използване на пари в брой в конституцията

Предложението е на канцлера Карл Нехамер

Новини
12:50 - 04 Август 2023
3984
Австрия вписва правото на използване на пари в брой в конституцията

Да се запише в конституцията на Австрия правото на използване на пари в брой. Това предложи австрийският Канцлер Карл Нехамер днес, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявлението си той каза, че "все повече и повече хора са загрижени, че парите в брой могат да бъдат ограничени като средство за плащане в Австрия". Неговият офис каза, че "несигурността" се подхранва от противоречива информация и доклади. "Хората в Австрия имат право на пари в брой", отсече Нехамер.

Докато плащанията с карти и електронни методи стават все по-често срещани в много европейски страни, Австрия и Германия остават привързани към кеша. Това предпочитание явно идва с по-богатия опит на двете страни в областта на тоталитарните режими.

Според данни на австрийското правителство, 47 милиарда евро годишно се теглят от банкомати в Австрия.

Защитата на парите в брой срещу предполагаеми заплахи първоначално беше идея на опозиционна Партия на свободата, която през последните месеци води в анкетите в страната членка на еврозоната. Следващите избори в Австрия са през 2024 г.

Предложението на канцлера, според кабинета му, включва "конституционна защита на парите в брой като средство за плащане".

Това гарантира достъпът до кеш, както и възможността да се плаща с него в сътрудничество с централната банка на Австрия.

Нехамер каза, че е инструктирал министъра на финансите Магнус Брунер да работи по предложението. Планира се провеждане на кръгла маса със заинтересованите министерства, представителите на финансовата индустрия и централната банка през септември.

"Всеки трябва да има възможност да решава свободно как и с какво иска да плати",

каза той. "Това може да бъде с карта, чрез превод, може би в бъдеще и с цифровото евро, но също и с пари в брой. Тази свобода на избор трябва и ще остане", обясни Нехамер.