Австрийска компания придобива завода за рециклиране в Елин Пелин

Новини
12:07 - 01 Декември 2023
2271
Австрийска компания придобива завода за рециклиране в Елин Пелин

Австрийската компания Borealis придобива 100% дял в завода за рециклиране в Елин Пелин "Интегра Пластикс".

Инвестицията на компанията, която е доставчик на устойчиви полиолефинови решения, ще засили портфолиото ѝ за механично рециклиране, добавяйки над 20 000 тона капацитет за рециклиране, се казва в съобщението.

Borealis обявява, че е подписала споразумение за придобиването на "Интегра Пластикс", но не посочва стойността на сделката. Приключването ѝ ще стане след обичайните регулаторни одобрения.

"Интегра Пластикс" управлява усъвършенстван завод за механично рециклиране, построен през 2019 г. с най-модерно оборудване и първоначална инвестиция от 40 милиона евро. Това, което прави заводът, е трансформиране на отпадъците във висококачествени полиолефинови рециклати, подходящи за следващи приложения.

"Придобиването на "Интегра Пластикс" ще засили възможностите ни за постигане на  нашата  амбиция за механично рециклиране и ще позволи на нашите клиенти да изпълнят целите си за устойчивост", съобщи Лукрес Фуфопулос, изпълнителен вицепрезидент на Borealis за полиолефини, решения за кръгова икономика и иновации и технологии.

В Европа Borealis е един от иновативните лидери в рециклирането на полиолефини и производител на основни химикали.

Има операции в над 120 държави и централни офиси във Виена, Австрия. Около 6000 служители работят в Borealis.

През 2022 г. генерираната нетна печалба възлиза на 2,1 милиарда евро. OMV притежава 75% от акциите. Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), базирана в Обединените арабски емирства (ОАЕ), притежава останалите 25%, пише money.bg.