Австрийската партия на свободата води на парламентарните избори

Управляващата Австрийска народна партия се нарежда на второ място

Новини
18:52 - 29 Септември 2024
1210
Австрийската партия на свободата води на парламентарните избори

Само няколко минути след затваряне на избирателните секции във Виена от Министерството на вътрешните работи бяха оповестени и първите прогнозни резултати, които отреждат първото място на Австрийската партия на свободата, която с 29,1 процента отбелязва най-добрия резултат в своята история, предаде БТА.

Резултатът е с 13 процента по-добър от резултата през 2019 година.

Управляващата Австрийска народна партия се нарежда на второ място с 26,3 процента, което е загуба на 11,1 процента. Австрийската социалдемократическа партия губи 0,1 процента и отбелязва най-ниския си резултат досега /20,9 процента/.

НЕОС се нареждат засега на четвърто място с 8,8 процента, постигнат е плюс от 0,7 процента, Зелените губят 5,3 процента и се нареждат на пето място с 8,6 процента.

Засега малките партии не прескачат четирипроцентовата бариера. Тъй като диапазонът на неточност е около 2 процента, теоретично е възможно управляващата АНП да измести Партията на свободата.

Бързото оповестяване на прогнозните резултати, получени чрез математически модели вследствие на преброените бюлетини е възможно поради факта, че още в 13 часа затвориха първите секции в малките населени места, след това в 15 и 16 часа – по-голямата част от близо 10 000 изборни пункта, а в 17 часа затвориха и последните бюра.