Австрийската публика аплодира на крака Софийската филхармония във Виена

"Бай Ганьо" на Веселин Стоянов беше изненадата на вечерта за меломаните в Златната зала

Култура
15:46 - 18 Май 2022
1713
Австрийската публика аплодира на крака Софийската филхармония във Виена

Софийската филхармония е нажежила страстите до червено и е накарала австрийците да тактуват в неравноделни български размери, разказват от филхармонията. По думите им в напълно разпродадената "Златна зала" на "Муизкферайн" българските филхармоници и маестро Найден Тодоров са спечелили близо 1600 нови почитатели.

Мощни аплаузи и викове браво са ознаменували третото гостуване на националния оркестър в най-престижната зала за класическа музика - второ под ръководството на Найден Тодоров) Сред публиката са били директори на няколко от елитните световни музикални агенции, Йоан Холендер - артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, австрийски и български музикални критици.

"Бай Ганьо" на Веселин Стоянов беше изненадата на вечерта за разглезената местна публика. Българското произведение предизвика огромен интерес и  още след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми изявиха желание да го запишат с националния  оркестър", се казва в съобщението на Софийската филхармония.

Български е бил и бисът, който филхармониците са изпълнили в отговор на дългите аплодисменти от изправената на крака зала. Петкостайновата "Ръченица" сложи финал на емоционалната вечер и начало на преговорите за следващ гастрол, допълват от филхармонията.   

"Разсъждавам си… Снощи Софийската филхармония влезе в "Златната зала" и изправи на крака виенската публика. Какво би станало с България, ако всеки се раздава дори само веднъж годишно така, както го направиха националните филхармоници. Къде ли щяхме да сме в момента... Мисля си и върху думите на един от най-големите агенти след концерта - “вие сте имидж-мейкърите на вашата страна и след този концерт мнозина, които са били в залата, ще искат да я посетят”. Това Найден Тодоров написа във Фейсбук след събитието.