Австрийският канцлер: ЕС тласка страните към провал по въпроса за покупките на газ

Новини
15:51 - 28 Юли 2022
2789
Австрийският канцлер: ЕС тласка страните към провал по въпроса за покупките на газ

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви днес, че Европейската комисия тласка страните членки към провал, като дава противоречащи си инструкции за покупки на газ, а в същото време не изпълнява собствените си обещания, предаде Ройтерс.

ЕК призовава страните членки да не се конкурират помежду си на световните газови пазари, а наред с това казва на Австрия да купува газ, за да запълни хранилищата си, отбеляза Нехамер на обща пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан. Същевременно обещаната платформа за координиране на покупките на газ в ЕС все още не е факт, добави той.

„Виждаме Европейската комисия да дава много заявки, но да изпълнява съвсем малко от тях“, каза Нехамер пред репортери. "Тази обща платформа за покупки ще е по-важна от всякога", добави австрийският канцлер.

Орбан каза, че европейското единство е важно, така че Унгария ще изпълнява спешния план за ограничаване на търсенето на газ. „Ние признаваме това решение, което е неблагоприятно за нас и ще се стремим да го прилагаме с колкото се може по-малко щети за нас“, каза унгарският премиер след своята среща с Нехамер във Виена.