Австрийският канцлер Нехамер: На България ѝ трябва ограда

Президентът Радев изтъкна тримата убити български граничари и призова за съвместни усилия

Свят
15:15 - 15 Декември 2022
4774
Австрийският канцлер Нехамер: На България ѝ трябва ограда

„На България ѝ трябва ограда, финансирана с пари от ЕС“. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер, в отговор на призивите на Румен Радев България да бъде включена в Шенген, предадоха Politico и БГНЕС.

Радев е на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

Припомняме, към момента ЕС традиционно отказва да финансира изграждането на ограда на българската граница.

В отговор българският президент каза, че страната ни е силно ангажирана с охраната на нашата граница. Радев изтъкна, че „трима български гранични полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС“.

Австрийският министър Карл Нехамер реагира веднага, като няколко минути по-късно влезе в срещата на върха на лидерите на ЕС и обяви, че на България ѝ трябва ограда.

„Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция“, добави австрийският канцлер.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация. Президентът Радев се обърна към своите европейски колеги с призива: „Не ни оставяйте сами.“

След отрицателният вот на Австрия за приемане на страната ни в Шенген, от Виена твърдят че границата на България с Турция е лишена от защита. Австрийското федерално правителство на първо място иска да получи повече пари от ЕС, според „Кронен Цайтунг“.

Така Европейската комисия трябва да плаща за операциите в чужбина на националната полиция, които служат за борба с незаконната миграция.

Освен това Комисията следва да оказва все по-голяма подкрепа на държавите по външните граници по отношение на защитата на границите, по-специално с финансови средства за бъдещи инфраструктурни проекти.