Автобиографията на Рони Джеймс Дио излиза и на български

Легендата от "Рейнбоу", "Блек сабат" и "Дио" започва да събира мемоарите си малко преди смъртта си през 2010 г.

Култура
16:50 - 15 Октомври 2021
1952
Автобиографията на Рони Джеймс Дио излиза и на български

Автобиографията на Рони Джеймс Дио излиза и на български. Легендата от "Рейнбоу", "Блек сабат" и "Дио" започва да събира мемоарите си малко преди смъртта си през 2010 г., но така и не успява да я завърши.

С тази задача се заемат неговият близък приятел и журналист Мик Уол, автор на бестселъри за "Металика", AC/DC, Боно и самите "Блек сабат", както и съпругата му - Уенди Дио, посочват издателите от "Сиела".

Книгата се появи на пазара през юли 2021 г. "Rainbow in the Dark. Aвтобиография" е в превод на Коста Сивов.

В своите мемоари Рони описва най-важните хора и събития, които са му помогнали да се изгради като музикант и като личност - близките приятели музиканти, баща му, който още като малък му казва да си избере музикален инструмент, за да се научи да свири и да стане добър човек, жената, която застава до него и го подкрепя в цялата му кариера, партньорството с невероятни таланти като Ричи Блекмор и Тони Айоми.

Певецът разказва открито и за някои от грешките, които е допуснал, за конфликтите, за пикантните подробности в живота на рок звездите.

Обяснява и за мафиотския произход на името Дио, за това как въвежда в хеви метъл културата култовия знак с рогата, за катастрофата, която едва не коства живота му още преди да е започнал да се изкачва по пътя към славата и как са били създадени някои от най-значимите песни и албуми в историята на рока и хеви метъла.

"След около четиридесет секунди от колоните се стовари като светкавица във формата на вилица чудовищен риф. Никой друг китарист в историята на рока не може да измисли нещо подобно. Рифът беше тежък и изчистен, но светеше като фар. Преди песента да стигне до средата, преди дори Тони да успее да ме попита какво мисля, вече пишех изникналите в главата ми строфи: В мъгливата сутрин, на ръба на времето, изгубихме изгряващото слънце, нашия последен знак...". Думите са на Рони Джеймс Дио за създаването на "Children of the Sea".

"Наречете ме стар романтик, но никога не съм пял за пари. Вярно е, че винаги съм бил щастлив, или поне доволен да ми се плаща за труда ми, но не това ме е карало да продължавам напред, да преодолявам моментите, в които съм смятал, че с мен е свършено, да създавам най-добрите си песни, да пея по най-добрия начин и да съм истински приятел с феновете си, а не просто поредната снимка в списание", пише още Рони Джеймс Дио.