Автобуси и таксита блокираха София (СНИМКИ)

Новини
10:33 - 25 Ноември 2020
6342
Автобуси и таксита блокираха София (СНИМКИ)

Протестна акция на превозвачите блокира София! В момента на площад „Княз Александър I Батенберг“ движението е в колапс, а в кампанията се включиха и такситата, които дооцветиха жълтите павета в същия цвят. Паралелно с превозвачите, на протест излезе и друга част от народа, която е против новите протимоепидемични мерки, съобщени днес от правителството и които влизат в сила от 27 ноември до 21 декември.

Стотици автобуси и таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано, а при възможност шофьорите да избягват центъра на столицата.

Недоволството им е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, като по думите им това е предупредителна акция и ако исканията им да се приемат отново допълненията в Наказателния кодекс за инкриминирането на незаконния превоз не бъде изпълнено, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Засега протестът преминава спокойно.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обяви какво ще включва протестната акция: “Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза

Работа ще спрат и такситата. Кирил Ризов от Съюз „Такси“ поясни: “Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана“ и “Панчо Владигеров“, от “Цариграско“, “7-ми километър“, и от “Ботевградско“, и от “Летоструй“.

Снимки: Агнес Методиева