Автоексперт пред Lupa.bg: Младежи си спретват гонки чрез фейсбук

Общество
16:20 - 18 Август 2020
1887
Автоексперт пред Lupa.bg: Младежи си спретват гонки чрез фейсбук

„Младежи си устройват гонки чрез фейсбук. Уговарят си срещи на бензиностанции и там си правят залози. Обзалагат се например, че ще стигнат до Бургас за 2 часа”. За това алармира пред Lupa.bg Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

„Устройват се гонки, защото контролът е занижен. Полицаите са ангажирани с протестите , а камерите не са достатъчно. Разбира се, има камери на Пътна полиция, на общината, на АПИ, на ТОЛ системата, всеки обаче си работи в неговото поленце и няма обща система за обменяне на информация”, коментира експертът.

„През 2016 г. се въведе понятието санкциониране на нерегламентирана гонка. Глобата е до 3000 лева и 1 година без книжка. При повторно нарушение свидетелството за правоспособност може да се отнеме за 3 г. и глобата тогава става 5 000 лева. Освен че остават без книжка, участниците в гонка ги съдят за хулиганска проява. В Пловдив има младежи, които ефективно вече лежат по 4-6 месеца”, посочи Владимир Тодоров.

По думите му, за да няма пострадали по време на нерегламентирано състезание, трябва общината да осигури места, където да се надпреварват любителите на високи скорости.

„На нас ни се обяснява от 15 години как ще се дадат общински терени за това, как военни поделения ще се преобразуват, но никой не го прави. Има добър опит в Плевен, където на картинг писта можеш да се състезаваш. Затова и катастрофите там са намалели с 80%”, отчита експертът.