Автоексперт пред Lupa.bg: Шофьорът, който уби момиче на "Тракия", може да е карал със 170-180 км/ч

Не е изключено водачът да е бил засечен, предположи Христо Радков

У нас
17:40 - 06 Август 2024
3636
Автоексперт пред Lupa.bg: Шофьорът, който уби момиче на "Тракия", може да е карал със 170-180 км/ч

21-годишният шофьор, който уби 19-годишна пътничка, блъскайки се в бетоновоз на "Тракия", най-вероятно е карал със 180 км/ч. Възможно е някой да е засякъл младежа, той да се е панирал, защото е видял бетоновоза, започнал е да намалява, но не е успял да избегне удара. Вещите лица, които ще изготвят експертизите за скоростта, ще установят с точност каква е била тя. Това заяви пред Lupa.bg Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите.  

След сблъсъка в бетоновоза Аудито на младия шофьор е изхвърчало и се ударило в мантинелата. Той заедно с още двама пътници са в много тежко състояние и лекарите се борят за живота им.

"Всеки ден стават катастрофи на магистрала "Тракия" заради голямата й натовареност. Самата магистрала е проектирана през 70-те години. За това време е идеална - отговаря на всички условия за магистрален път. Днес отговаря на изискванията за автомагистрален път, но не отговаря на натоварването. От София до Пловдив е желателно да има 3 ленти и обратно. В летните месеци освен отпускари пътуват и много жители на Западна Европа с турски корени. Умората, която изпитват, е голям фактор за катастрофи. Концентрацията на гастарбайтерите е намалена от дългото пътуване и те не могат да следят добре пътната обстановка. Случва се да заспят, което е предпоставка за ПТП", посочи Христо Радков. 

"Ремонтите също затрудняват трафика по магистралата и могат да доведат до катастрофи. "Нямаше ли вариант ремонтите, които се правят в тръбите на тунелите в момента, да се извършват през пролетта или есента, когато не е толкова натоварено? Смяната на лампи не изисква определени климатични условия. Подменяме крушки в рамките на седмици, а може да стане за часове, както е в чужбина. Защо тунелите не се ремонтират през почивните дни, а от понеделник на обед до петък също на обед?", пита експертът. 

Той обясни, че заради засиления трафик на магистралата трудно може да се вдигне висока скорост: "Поради голямата натовареност е рядкост движението с  над 140 км/ч".