Автоексперт: Шофьори с психични проблеми карат по пътищата

Общество
18:10 - 25 Август 2020
5407
Автоексперт: Шофьори с психични проблеми карат по пътищата

„Не е необходимо полицаите да обикалят в малките населени места, за да следят за нарушение по пътищата. Местната власт си познава контингента и може да вземе мерки срещу недисциплинираните водачи. Има хора с психични отклонения, но те шофират. Знае се за здравословното им състояние, но нищо не се прави.

Знае се кои употребяват наркотици, но пак няма действия. Организацията между местната власт и полицията куца”. Това заяви пред Lupa.bg председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов по повод поредната акция на КАТ за безопасно движение по пътищата.   

„Много е важно къде се разполагат контролните органи. Питам кой и по какъв начин разпределя постовете, които трябва да следят за контрол на скоростта. Защо полицаи стоят в тревните площи, а не са там където има концентрация на ПТП? Те би трябвало да са там, където има опасност от катастрофи, където асфалтът се е разтопил, където заради високите температури на човек може да му прилошее. Контролните органи нека не се крият, а да респектират с присъствието си. Пътният полицай трябва да бъде приятел с шофьора, а не да бъде негов враг. Това е европейският стил на работа”, смята експертът.  

По думите му вниманието на полицията трябва да бъде насочено към пожарите по пътищата, към шофьорите, които карат по бански, и си изхвърлят боклуците по магистралата. Една незагасена цигара може да стане причина за пожар, предупреди експертът.

В момента КАТ следи за пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори, както и за каране с несъобразена скорост. Тревожно се увеличават водачите, "летящи" по пътищата у нас. От началото на годината са издадени над 550 000 електронни фиша за превишена скорост, със 100 000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Расте и броят на млади, неопитни водачи, предизвикали катастрофи.