Автоинструктор пред Lupa.bg: Блокираме автомагистрали заради министър Георги Тодоров

У нас
17:29 - 18 Август 2021
10741
Автоинструктор пред Lupa.bg: Блокираме автомагистрали заради министър Георги Тодоров

Автоинструкторите се готвят да блокират магистрали и да обявят гражданско неподчинение заради приемане на тъмно на скандални наредби за обучение на кандидат-шофьорите.

"На 21 юли имаше среща на служебния транспортен министър Георги Тодоров с бранша на инструкторите, на която той обяви, че ще бъде възобновен диалогът с нас и ще направи ревизия на дейността на  Автомобилна администрация. Поехме ангажимент до края на седмицата да му предоставим наши предложения относно спорни моменти в нормативни актове за обучението на водачи на МПС. Изпратихме писмо на 25-и същия месец, в което изложихме своите предложения. До ден-днешен на тях нямаме отговор", заяви пред Lupa.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

"Настояваме скандалните промени на наредба № 37 за условията и реда за придобиване на шофьорска книжка да не бъдат приемани, заповедта на министъра на образованието за нова учебна документация да бъде отменена, да бъде изготвена нова учебна документация за обучение на водачи на МПС, да се осигурят нормален брой изпитни комисии не само в София, но и в цялата страна, да се отмени незабавно текста на чл. 48 ал 3, от наредба 38, според който, ако си скъсан на втората минута, продължаваш да полагаш изпит, да се промени методиката за провеждане на изпити, да бъде преразгледана сега действащата методика относно броя на наказателни точки...", посочи част от исканията на колегите си Иванов. 

"Не само че нямаме отговор на писмото с нашите предложения, но и тихомълком се пристъпва към узаконяване на наредба 37, която дори не е подложена на обществено обсъждане. Затова настояваме за незабавна среща с министър-председателя Стефан Янев, на която ще поискаме оставки в Министерство на транспорта и Автомобилна администрация", заяви автоинструкторът.

"Нека да бъдат освободени милиционерите от Автомобилна администрация, които десетки години пречат на дейността за обучение на водачите и понеже днес се говори за полицейско насилие, никой не иска да види административното насилие върху бизнеса, което тихомълком се провежда на всички нива в Министерство на транспорта. То е единственото, в което не е реформирано и в което не е направен преглед на хората, които в продължение на години пречат на работата на инструкторите. Едно и също лице го местят от един началнически стол на друг. Това е козметиката, с която се опитват да ни замажат очите", гневи се експертът.