Автоинструктор пред Lupa.bg: Росен Желязков е като мартенското време – сутрин говори едно, следобед – друго

Политика
16:22 - 24 Март 2021
8279
Автоинструктор пред Lupa.bg: Росен Желязков е като мартенското време – сутрин говори едно, следобед – друго

Стотици автоинструктори излизат на протест в София на 2 април, ако премиерът Бойко Борисов не накара транспортния министър Росен Желязков да отмени скандалните промени на наредба № 37 за условията и реда за придобиване на шофьорска книжка.

Автоинструкторите алармират, че новите текстове са писани на тъмно и не са обявени официално за обществено обсъждане. Те са запознали с това Росен Желязков и той е обещал промените да бъдат отменени. „Това обаче не се случи. На 20 март транспортният министър обяви, че ще разпише скандалните текстове. Той е като мартенското време - сутрин говори едно, следобед - друго“, заяви пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Именно за това той заедно със свои колеги от бранша е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което го запознава с намеренията на своя министър.

„Искаме да бъдем ясно разбрани, че ние не сме против контрола върху обучението на водачи на МПС. Контрол и в момента се извършва. Ние сме против безсмислени промени, които ще затруднят работата на бранша, и сме категорично против системата за контрол, която се предвижда да следи инструктора и обучаващото се лице, която няма аналог в света, и с нищо не гарантира качеството на обучението. Против сме и за това нашите пари като данъкоплатци да бъдат харчени без контрол с цел облагодетелстване на определени лица. Против сме също без професионален анализ да бъдат увеличени часовете по кормуване. Напомняме, че даването на шофьорска книжка зависи единствено от подчиненото министерство на г-н Желязков, а не от инструкторите, както се опитват да ни убедят нас и обществото“, пишат автоинструкторите до министър-председателя.

Йонко Иванов обясни също, че заради приетата на тъмно наредба 37 1000 автошколи ще спрат да работят. Според новите текстове всички центрове за подготовка на водачи трябва да имат собствени полигони, а това практически е невъзможно.

„Трябва да разполагаме не само с площадка, но и с данните на собственика, от когото евентуално ще е я наемем. Нека хората, които предлагат това, да покажат къде в България могат да се намерят 1000 такива площадки. Освен това Автомобилна администрация трябва да уреди въпроса с личните данни на собствениците, тъй като Законът ги защитава“, посочи Иванов. Той допълни, че заради лобистките нововъведения цената на шофьорския курс ще стигне до 1400 лв. А това ще откаже мнозина да станат шофьори.