Автоинструктор пред Lupa.bg: Всички следи от мелето на „Черни връх“ бяха веднага заличени

Акциите на КАТ за безопасно движение са безсмислени, заяви Йонко Иванов

Общество
20:35 - 05 Август 2022
9601
Автоинструктор пред Lupa.bg: Всички следи от мелето на „Черни връх“ бяха веднага заличени

Въпреки масираните полицейски акции по пътищата вчера имаме 19 човека повече загинали в сравнение с миналата година. От акциите на КАТ няма никакъв смисъл. Трябва да се направи дълбок анализ за причините за катастрофите. За това призова пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„В автошколите ние обясняваме как наркотикът влияе на нервната система на човека, но това е недостатъчно. Настояваме в основното училище също да се занимават с проблема. Не трябва да търсим последиците от дрогата, а да спрем продажбата й. 20 години сме подложени на психологически стрес от постоянната смяна на правителства и какво ли още не и това някъде избива. Досега избиваше в алкохола, днес вече в наркотиците, защото те са много достъпни. Като отидем на морето смъркачите са в тоалетните, а униформените ги пазят отвън“, заяви Йонко Иванов.  

„Нека да се върнем към случая с Георги Семерджиев. Бяха заличени подозрително бързо всички следи от катастрофата през нощта. На сутринта колата му я изкараха като кофа за боклук и оставиха на улицата. Това означава, че някой не цели спирането на дрогата. Затова пиаракциите ще продължат да се провеждат. В момента е по-важно да се говори за намаляване на скоростта с 10 км. Убеждават ни, че така ще спасим десетки човешки животи. Никой не повдига въпроса жегата как влияе на шофьора, на колко часа трябва да се почива и пр“, обърна внимание автоинструкторът.

По думите му парите от пътните нарушения, които вече са 700 млн. трябва да  влязат в каса за пътна безопасност. „Щом влязат в тази каса, ще има и за полиция, и за институти и за пътища. Тогава може да се създаде нова философия за пътната политика“, каза още инж. Йонко Иванов.