Автомивка и шоурум пречат на строежа на бул. "Тодор Каблешков" в София

Процедурите по отчуждаване на имотите по новото трасе не са приключили

Общество
22:11 - 13 Август 2024
2123
Автомивка и шоурум пречат на строежа на бул. "Тодор Каблешков" в София

Автомивка и паркинг на шоурум все още се намират върху трасето на новостроящия се пробив на столичния булевард "Тодор Каблешков." Договорът за проекта беше подписан още в края на мандата на предишното управление в София, но се оказа, че процедурите по отчуждаване на имотите по новото трасе не са приключили. Какво следва?

Булевард "Филип Кутев" беше пуснат 5 дни преди кметските избори на 29 октомври. Месец по-рано беше избран и изпълнител на продължението му - строящият се в момента пробив на бул. "Тодор Каблешков." Проект, заплануван още от социализма. През юни тази година новият кмет на София Васил Терзиев обяви, че в трасето на булеварда стои един триъгълник с площ 890 кв. м, който не е отчужден.

На това място минава границата на новия булевард, а рецепцията на автомивката вече е подготвена за събаряне, защото е със свалени дограми.

Не е ясно дали общината вече се е договорила и със собственика на шоурума в съседство, самата сграда остава извън обсега на булеварда, но паркингът им е точно върху него.

От сдружение "Балканка", които се занимават с опазване на реките, сигнализираха, че строителите на обекта вече няколко пъти замърсяват река Дреновичка.

"Тази река тази година само три пъти се беше превърнала в море от кал, веднъж течеше бетон по нея, а февруари месец изляха нещо, което я направи черна. Изместили са реката без да имат разрешение за това, стеснили са коритото и нищо не им правят, строежът няма и огради. Писах до всички държавни органи, но те продължават да строят, което значи че си затварят очите. Нищо не са ми отговорили, пратих сигнал до ДНСК", отбеляза пред БНТ Димитър Куманов от сдружение "Балканка".