Автомода от соца: Столичани опаковат колите си с килими и пердета срещу градушки

Новини
17:45 - 08 Юли 2020
5455
Автомода от соца: Столичани опаковат колите си с килими и пердета срещу градушки

Уплашени от разрушителната градушка в София собственици на автомобили върнаха ретро модата от соца и започнаха да покриват колите си с платнища. Поради липсата на професионално ушит аксесоар обаче, шофьорите без гаражи мятат върху возилата си какви ли не безумни чергила, за да ги опазят от следващи бури и машините да не бъдат надупчени от ледените топчета. 

Тъй като опаковането на колите отдавна не е актуално, в малко специализирани магазини може да се открие "дрехата" за автомобил. Затова и маса софиянци демонстрираха въображение и непукизъм и намятаха върху колите пердета и килими, с някои от които колите им изглеждат като арт инсталации.

В последните дни, по кварталите не е рядка гледка да се видят пъстри платнища с какви ли не принтове - на цветя, екзотични пейзажи, дори с герои от анимационни филми, като естествено, килимчетата са с типичната персийска шарка.

Навремето, през 70-те и 80-те години, когато българите караха основно „Жигули”, „Лада” и „Москвич”, чергилото беше почти задължително. Всеки уважаващ себе си шофьор, след всяко паркиране обличаше грижливо автомобила си с платнищата, обикновено ушити от плътен брезент.

Въпросният аксесоар за автомобили струваше около 20-ина лева и се продаваше масово в специализираните магазини.