Аятолах Али Хаменей смени шефа на полицията на фона на протестите в Иран

Генерал Ахмад-Реза Радан идва на мястото на Хосейн Ащари

Свят
16:29 - 07 Януари 2023
1778
Аятолах Али Хаменей смени шефа на полицията на фона на протестите в Иран

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей назначи нов началник на полицията след близо четири месеца протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната местна кюрдка Махса Амини, арестувана за неправилно носене на забрадката, предаде БГНЕС.

Хаменей, който има последната дума в политиката и е главнокомандващ на въоръжените сили на Иран, назначи генерал Ахмад-Реза Радан на мястото на Хосейн Ащари, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на лидера. Той нареди също на полицията да "подобри своите способности", както и да "обучи специализирани сили за различни сектори на сигурността".

Радан, роден през 1963 г., е бил заместник-шеф на полицията от 2008 до 2014 г., след което ръководи Центъра за стратегически изследвания на полицията. И Радан, и Ащари започват военната си кариера в мощния Корпус на гвардейците на ислямската революция. Новият началник на полицията беше санкциониран от САЩ през 2010 г., а по-късно и от ЕС, заради „нарушения на човешките права“ във връзка с протестите, последвали оспорваните президентски избори в Иран през 2009 г.

В изявлението за назначаването на новия полицейски началник Хаменей изрази "благодарност и задоволство" от осемгодишната служба на Ащари. Иранските власти описват настоящите национални протести като "бунтове" и казват, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити и хиляди арестувани.