Аятолах Хаменеи буни иранците срещу САЩ

Отношенията между Техеран и Вашингтон се влошиха през 2018 г.

Свят
12:55 - 31 Юли 2020
1378
Аятолах Хаменеи буни иранците срещу САЩ

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи изключи преговори със САЩ за балистичните ракети и ядрените програми на Техеран и призова иранците да се съпротивляват на натиска на САЩ, информира "Ройтерс".

"Бруталните санкции на Америка срещу Иран целят срив на нашата икономика... Целта им е да ограничат влиянието ни в региона и да възпрепятстват нашите ракетни и ядрени способности", подчерта Хаменей в реч, излъчена на живо по телевизията.

"Разчитането на националните способности и намаляване на зависимостта ни от износа на петрол ще ни помогне да се противопоставим на натиска на Америка", настоя още аятолахът.

Отношенията между Техеран и Вашингтон се влошиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. се отказа от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили, съгласно което Иран прие ограничения на ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите.

САЩ възстановиха санкциите, които рязко намалиха износа на петрол на Техеран. Вашингтон казва, че иска Иран да договори по-широко споразумение за по-нататъшно ограничаване на ядрената програма на Иран, да спре ракетната му програма и да ограничи регионалното влияние на Ислямската република.