Азаренка победи Серина

Уилямс ще трябва да почака за рекордната 24-а титла от Големия шлем

Спорт
09:19 - 11 Септември 2020
5431
Азаренка победи Серина

Виктория Азаренка направи страхотен обрат и победи с 2:1 (1:6, 6:3, 6:3) сета Серина Уилямс и се класира за финал на Откритото първенство на САЩ. Така Серина Уилямс ще трябва да почака за рекордната 24-а титла от Големия шлем. 

Бившата №1 в света влезе във финал на турнир от Големия шлем за първи път от 2013 г. За титлата тя ще спори с поставената под №4 Наоми Осака, която в своя полуфинал победи американката Дженифър Брейди със 7-6 (7-1), 3-6, 6-3. В 1/4 финалите на надпреварата Серина Уилямс отстрани в три сета Цветана Пиронкова. 

Срещата започна лошо за Азаренка, която играеше изключително сковано. В първия си сервис-гейм беларускинята направи две двойни грешки и допусна лесен пробив. Интересното е, че в следващия гейм и Уилямс направи две двойни грешки, но въпреки това взе подаването си и затвърди пробива за 2:0. Последва нов слаб гейм за Азаренка и нов пробив за Уилямс, която след това спечели и своя сервис-гейм за да поведе с 4:0.

Чак в петия гейм Азаренка се окопити и успя да го спечели, а след това доста изпоти американката при нейното подаване, но не успя да върне единия от пробивите и Серина дръпна с 5:1. В следващия гейм беларускинята отново допусна да бъде пробита и така 38-годишната американка спечели и сета с 6:1.

Във вторият сет обаче Азаренка се пробуди. Тя показа характер и във втория гейм спаси точка за пробив, а след това самата тя направи пробив за 3:2. От този момент нататък беларускинята държеше инициативата в сета.

Тя можеше да реши всичко в още в седмия гейм, но Серина спаси две точки за пробив. Все пак Азаренка направи пробив в деветия гейм и спечели сета с 6:3.м В началото на третия сет Серина почувства някаква болка в глезена и поиска медицински таймаут. След като се завърна на корта 38-годишната тенисистка допусна пробив и набързо се оказа изоставаща с 0:3.

До края Азаренка не изпусна инициативата. Всяка от тенисистките печелеше своето подаване, но това напълно устройваше беларускинята. В последния 9-и гейм тя показа леки колебания като направи двойна грешка за 30:30, но след това с два бомбени сервиса окончателно си гарантира победата с 6:3, а последната точка в мача бе решена с "ястребово око", което показа, че сервисът на Азаренка е "хванал" линията на милиметри.

Така 31-годишната тенисистка сложи край на серията си от 10 загуби от Серина в турнирите от Големия шлем. Тя се класира за 5-ия си мейджър финал и 3-и на US Open. В сблъсъка за титлата Азаренка ще играе срещу Наоми Осака.

Това ще е повторение на финала от турнира Western & Soutern Open, в който двете трябваше да спорят за титлата, но трофеят отиде при беларускинята, тъй като Осака се отказа по здравословни причини.