Азербайджан арестува французин за шпионаж

ЕС
15:49 - 09 Януари 2024
1428
Азербайджан арестува французин за шпионаж

Азербайджанските власти са арестували френски гражданин, заподозрян в шпионаж, заяви във вторник посланикът на Азербайджан във Франция на фона на дипломатически спор с Париж, който продава оръжия на съперника на Баку, Армения, пише европейската редакция на "Политико".

"Заподозрян в извършване на действия на шпионаж, Мартин Риан... беше арестуван на 4 декември", каза посланикът на Азербайджан в Париж Лейла Абдулаева пред Франс прес.

След това съдебните власти "наредиха задържането му за срок от четири месеца", каза посланикът, добавяйки, че френското посолство в Баку е било информирано "веднага щом е бил арестуван".

Новината идва на фона на ескалиращото дипломатическо напрежение между Азербайджан и Франция заради подкрепата на Париж за Армения.

Франция, която е дом на най-голямата арменска диаспора в Европа, засили сътрудничеството си в областта на отбраната с Армения през последните месеци.

След превземането от Азербайджан на отцепилия се регион Нагорни Карабах, френското правителство през октомври обяви, че ще продаде системи за противовъздушна отбрана на Ереван.

През декември Баку изгони двама френски дипломати заради "поведение, което не е съвместимо с дипломатическия им статут". Френското външно министерство отговори, като изгони двама азербайджански дипломати ден по-късно и заяви, че "категорично отхвърля обвиненията".