Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

ЕС
12:42 - 21 Ноември 2023
1563
Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Франция насърчава сепаратистите и предоставя оръжия на Армения, подготвяйки почвата за нова война в Южен Кавказ. Това заяви азербайджанският президент Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Той направи коментара си в приветствено обръщение към участниците в конференция на тема "Деколонизация: овластяване и развитие на жените".

"Освен своите бивши и настоящи колонии, Франция дестабилизира и нашия регион - Южен Кавказ, като подкрепя отцепнически тенденции и сепаратисти, предоставя оръжие на Армения, налага военна политика, насърчава реваншистките сили в Армения и подготвя почвата за нова война в нашия регион", предупреди Алиев в обръщението си.

Според него Франция се опитва да се възползва от постоянното си членство в Съвета за сигурност на ООН, за да плете политически интриги в различни региони. По думи на Алиев западните организации използват Париж, за да оказват натиск върху други страни.

Конференцията "Деколонизация: овластяване и развитие на жените" се провежда като част от председателството на Азербайджан на Движението на необвързаните страни. Движението обединява държави, които са декларирали неучастие във военни и политически блокове и насърчават мирното съвместно съществуване, основано на принципите на независимост и равенство като основа на тяхната външна политика.

Движението включва 120 държави, а редица нации и международни организации имат статут на наблюдатели.

Азербайджан пое председателството на движението за периода 2019-2022 г. след срещата на върха на Движението на необвързаните през 2019 г. в Баку. Впоследствие председателският мандат на страната беше удължен с още една година.