Азербайджан и Армения се съгласиха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Свят
13:43 - 20 Септември 2023
1650
Азербайджан и Армения се съгласиха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Сепаратистките арменски сили в Нагорни Карабах се съгласиха с предложението на Русия за прекратяване на огъня днес, съобщава "Ройтерс".

"Властите на Република Арцах приемат предложението на командването на руския мироопазващ контингент за прекратяване на огъня", се казва в съобщение от правителството в района. "С посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент, разположен в Нагорни Карабах, беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на бойните действия от 13:00 часа на 20 септември 2023 г."

Азербайджан потвърди, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня. От Баку поясниха, че руските миротворци са предали на Азербайджан призив от Нагорни Карабах за примирието. Още не са посочени условията за него.

Припомняме, че Азербайджан започна своята "антитерористична" операция в региона, за да възстанови конституционния ред чрез разоръжаване и принудително изтегляне на арменските военни формирования там.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан. Баку поиска сепаратистките политически власти там също да се разпуснат, преди да се водят каквито и да е преговори за бъдещето на региона, който Азербайджан иска да интегрира напълно.