Азербайджан избира президент

Свят
08:40 - 07 Февруари 2024
1284
Азербайджан избира президент

Азербайджан избира президент. Изборите почти сигурно ще осигурят нов 7-годишен мандат на сегашният държавен глава Илхам Алиев, информира Асошиейтед прес.

62-годишният Алиев е на власт повече от 20 години. Той насрочи предсрочни президентски избори през декември, малко след като неговото правителство си върна района на Нагорни Карабах в светкавична военна операция срещу етническите арменски сили. Според анализатори Алиев и изместил изборите по-рано, за да се възползва от нарастващата си популярност след офанзивата.

Времето на власт на Алиев е белязано от въвеждането на все по-строги закони, които ограничават политическия дебат, както и арести на опозиционни фигури и независими журналисти, включително в навечерието на президентските избори.

Части от опозицията в страната изразиха опасения, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. Двете основни опозиционни партии в Азербайджан - Мусават и Народният фронт на Азербайджан не участват в гласуването.

Изборите в Азербайджан се провеждат малко преди тези в Русия. Политолози смятат, че Алиев се опитва да консолидира собствената си подкрепа и да минимизира възможното руско влияние върху изборите, като ги проведе в момент, когато Кремъл ще бъде зает със собствения си вот.