Азербайджан с дипломатическа нота до Русия

Русия
11:28 - 12 Декември 2022
1911
Азербайджан с дипломатическа нота до Русия

Азербайджан изпрати дипломатическа нота до Русия относно "незаконната експлоатация" на природните ресурси в Карабах, предаде турската агенция „Йени шафак“.

"Наблюдава се незаконна експлоатация и разграбване на природни ресурси, особено в златната мина "Kyzylbulag" и в медна мина "Demirli"," се казва в изявлението. Добавя се, че на представителите на Азербайджан не е осигурен безпрепятствен достъп до посочените мини.

В нотата се отбелязва, че са проведени преговори между двете страни и е постигнато споразумение в събота, 10 декември. Въпреки това на официалните лица от Баку е било попречено да посетят района. Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че Баку многократно е отправял призиви към руския мироопазващ контингент в региона да предотврати "незаконната експлоатация" на природните ресурси и да спре отрицателното ѝ въздействие върху околната среда.

В нотата се посочва, че е недопустимо е да се възпрепятства посещението на азербайджански служители в мините и да се поставят каквито и да било условия.