Азербайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

ЕС
14:19 - 17 Април 2024
9631
Азербайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Азербайджан обвини Франция, че оказва натиск и заплашва страната, след като Париж отзова посланика си и обвини кавказката държава, че е навредила на двустранните връзки, предаде АФП.

Азербайджан многократно е разкритикувал Франция по повод на това, което вижда като подкрепа на страната за съперничещата си Армения.

"Азербайджанската страна многократно е заявявала на Франция, че говоренето на езика на заплахите и натиска няма да доведе до никакви резултати, и отново декларира, че ще предприеме всички необходими мерки за защита на националните си интереси", се казва в изявление на Айхан Хаджизада, говорител на външното министерство на Азербайджан.

Френският президент Еманюел Макрон отзова посланик Ан Бойон в Париж, за да обсъди връзките с Азербайджан, съобщи външното министерство в Париж.

Правителството на Азербайджан отхвърли ролята на Франция в посредничеството в преговорите с Армения за неуловимото мирно споразумение между двете бивши съветски републики.

То също така разкритикува оръжейните сделки между Франция и Армения.

Хаджизада заяви, че Франция е предприела "открити и явни антиазербайджански действия" и е започнала "клеветническа кампания", която е осуетила "усилията за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения".

Макрон изрази загриженост, че териториалните амбиции на азербайджанския президент Илхам Алиев се простират отвъд оспорваната територия на Нагорни Карабах, която неговите сили превзеха миналата година при светкавична офанзива.