Азиатските държави са изправени пред втора вълна от внесени случаи

Китай, откъдето тръгна вирусът, потвърди, че в сряда няма случаи на заболели от новия Covid-19

Свят
12:11 - 19 Март 2020
2716
Азиатските държави са изправени пред втора вълна от внесени случаи

Южна Корея, Китай и Сингапур са сред азиатските държави, които са изправени пред втора вълна от разпространение на коронавируса, внесен от отвън, информира Би Би Си.

Китай, откъдето тръгна вирусът, потвърди, че в сряда няма случаи на заболели от новия коронавирус, което се случва за първи път от началото на епидемията, започнала през декември 2019 г. Но регистрира нови 34 случая сред хора, които наскоро са се завърнали в Китай.

Сингапур също съобщи за 47 нови случая, от които 33 са внесени. 30 от тях са пребиваващи в Сингапур.

Южна Корея също регистрира нов скок на случаите със 152, макар че не е ясно колко са внесени. Има ново огнище в старчески дом, където 74 пациенти са с коронавирус.

Япония потвърди три нови случая днес. Но в Хокайдо, най-засегнатият японски регион със 154 случая, отмени извънредното положение, въведено от края на февруари, след като властите обявиха, че очевидно разпространението на заразата е приключило.

И четирите държави показаха успех при прилагане на мерките за контрол на случаите на коронавирус в страната, но сега има притеснения, че увеличението на други места може да засегне напредъка им.

В Малайзия вчера властите призоваха хората да си стоят по домовете. Страната е под частична блокада, след като има повече от 700 случая. Тя е най-засегнатата от държавите в Югоизточна Азия. Много от случаите са свързани с религиозно събитие в столицата Куала Лумпур през февруари.