Баба и дядо се отровиха с домашно сирене

Актуални новини
15:41 - 24 Август 2020
28202
Баба и дядо се отровиха с домашно сирене

Възрастно семейство от дупнишкото село Джерман се натрови с прясно сирене, направено от съсед. 78-годишната Босилка Т. и съпругът й си купили току-що изцедено сирене от техен съселянин, усладило им се и си похапнали повече.

След около 1 час обаче съпрузите се почувствали зле, отпаднали и започнали да повръщат. Със сетни сили успели да потърсят помощ на тел. 112. Не след дълго дошла линейка, която ги транспортирала до Спешен център – Дупница.

Мъжът вече не се чувствал толкова зле, но съпругата му продължавала да повръща. Въпреки всичко семейството отказало хоспитализация. След като направили промивка на стомаха на Босилка, двамата си тръгнали. 

По този повод специалисти коментираха, че трябва да се внимава при консумацията на сирене, което е произведено в домашни условия и не е узряло.

„Сиренето се прави от сурово мляко, което не е пастьоризирано. Така всички видове микроорганизми намират благоприятна почва и се размножават до колосални размери, което води до натравяне на организма. Сиренето трябва да е от пастьоризирано мляко и да зрее най-малко 30 дни”, категорични са те.

Семейството дълги години е живяло в София и след пенсионирането се върнало да живее в Джерман - родното село на мъжа.