Баба Марта превзе магазините: Разграбват сноп бяло-червени бижута за левче

Новини
18:56 - 16 Февруари 2021
2873
Баба Марта превзе магазините: Разграбват сноп бяло-червени бижута за левче

Баба Марта буквално превзе големите хипермаркети в София. Навсякъде специални щандове с безброй червено-бели чудесии шаренеят отдалече – до касите, до входа, при перилните препарати и козметиката, или пък направо в отделен департамент.

Докато заради студа навън продавачите на мартеници все още не са залели улиците, народът вече купува първомартенските украшения, след като напазарува за хапване и пийване.

Изобилието е огромно, цените също, видя репортер на Lupa.bg в няколко от най-големите магазини в София.

И тази година обаче, повечето хора предпочитат да купуват на едро, по много мартенички в сноп, за да спестят някой лев. Затова и най-много вървят прочутите гривнички с мънисто, познати от години -12 бройки с различни добавки от тях струват само 1,29 лв.

„Искам да подаря на повече хора, затова предпочитам да купувам комплекти. Ако купувам по една, ще ми излезе тройно по-скъпо”, обясни възрастна дама, която отсега е решила да се подсигури с евтините мартеници.

Иначе, средната цена на по-плътните гривни с камъчета вървят между 1,50 и 3 лева. Значките с Пижо и Пенда и червено-белите цветя се намират от 80 стотинки до 3 лева. Най-големите мартеници обаче вървят по-скъпо – около 5 лева.

За децата и тази година има мартенички с анимационни герои – Бен Тен, миньоните, Спайдър мен, принцеса Елза и всякакви други любимци. Не липсват и мартеници с футболни аксесоари за различните отбори. Цената им е около 1-1,50 лв. по различните места.

  

Мнозина предпочитат да се закичат с бижуто с българска шевица, но точно този вид не е особено евтин - върви средно за 3 лева.

Ефектни са и дървените украшения за 1 март, с различни декорации. Цената им е различна, но тези с по-сложна изработка вървят от 3 до около 7-8 лева.

С десетачка може да се изръсите, ако решите да купувате мартеници за декорации на дома. Продават се огромни червени цветя, Пижо и Пенда и всевъзможни други красоти. Те вървят над 10 лева, а ръчно направените отиват и към 15.

„Не е задължително мартеницата да е скъпа, важното е да се подари за здраве. В тая епидемия това е особено ценно.”, признават самите търговци.  

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА