Баба ви е расистка, английски лумпенажи

Защо винаги най-богатите и привилегированите ни мъчат с малоумната мантра за расизма?

Коментар
13:21 - 15 Октомври 2019
11310
Баба ви е расистка, английски лумпенажи

Британската империя е в шок, поругана и изнасилена. Да не би болшевишкият агент Ким Филби да  се е изпикал в чайника на Елизабет II, или Борис Джонсън да се е разходил из Сохо в рокля на принцеса Даяна и 13-сантиметрови токчета? Нищо подобно. Неколцина български запалянковци са нарекли джуджето от Ман. Сити Рахийм Стърлинг, с цвят  на товар лигнитни въглища, негър. И настъпва международен хаос и скандал, пред който Брекзит и епидемията от Луда крава бледнеят като Хари Кейн сред тъмнокожите си съотборници в националния отбор.

Вече не е останал ритнитопковец-мултимилионер с цвят на кожата мляко с какао, който да не се е отъркал о вездесъщата мантра „расизъм”, от която вече всеки редови любител на спорта получава неудържими повици за повръщане.

Колко ли може да е пострадал от расизъм ямаецът Рахийм Стърлинг, който още на 17 години прибираше 300 000 паунда заплата на седмица? Кликата на спортните суперзвезди няма раса, пол и произход, тя е собствена етно-социална група – тази на привилегированите с частни самолети и разчепени плеймейтки. Дали на Рахийм се е налагало да се вози някога на задната седалка на автобус, или да пикае във външна тоалетна? Роденият през 1994-а година техничар познава расизма само от рап парчетата и филмите на Спайк Лий.

Жалка, гнусна и подла история – само така може да се определи перманентната роля на жертви, която толкова тъмнокожи прегръщат с религиозна отдаденост. И то забележете – не черните бачкатори от предградията на Бирмингам или смуглите им събратя от Сенегал, които спят под мостовете на Сена. Винаги мрънкат богатите и известните, щастливите и целунатите от съдбата.

Хорът добива неистови оттенъци до степен, че сегрегацията е на път да се завърне с обратен знак. Ако си бял мъж, при това християнин, в либерасткия Западен свят те чака борсата за безработни. Виж, иначе всеки с хиджаб, тен или мека китка е галеник на съдбата, който трябва да компенсираме за травмите, нанесени му от колониализма през 18-и век.

Вярно е, че цветнокожите до голяма степен са тези, които платиха голямата цена за цивилизацията и продължават да я плащат в нечовешките условия, в които живеят стотици милиони в екваториална Африка. Но аз дълбоко се съмнявам, че в тези престъпления против човечеството е участвал и един българин.

Западният колониализъм и в частност Британският е една от най-трагичните страници в човешката история. Тази история се характеризира с целенасочено подчинение, съпроводени с най-жестоки репресии и системен, съзнателен грабеж на народите и страните станали обект на колониална експанзия. С физически геноцид над местното население в Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Пакистан. С чудовищни престъпления срещу международното право и морал.

Това обаче не са срамни страници. Срамно е да наречеш Рахийм Стърлинг – негър. О, бледи, островни, неразумни юроди, вижте се на какво приличате. Бабите ви са расистки, лицемерни и арогантни наглеци. Нямам търпение да се разкарате от Европа с луничавата си посредственост и имперски амбиции. Тя е достатъчно жалка и без вас.