Баба Яга стана рекламен агент на римско съкровище

Родопчанинът Емил Демирев построи две приказни къщички за атракция на туристите към древна крепост

Новини
08:34 - 07 Юни 2020
3310
Баба Яга стана рекламен агент на римско съкровище

Две къщички на Баба Яга, построени от Емил Демирев, станаха атракция за туристите от двете страни на пътя за село Баните. Едната е кацнала върху кокоши крака, а другата - върху подредени един върху друг като с магическа пръчка речни камъни.

Балнеокурортът се слави с Шилнестия камък и крепостта Врапово и заради тези две забележителности къщичките на Баба Яга обрамчиха пътя.

От тях тръгва маршрутът към мястото с легендата за Шилнестия камък и тракийската крепост на едноименния връх. Тя е на около километър и половина югозападно от центъра на село Кръстатица, над махала Ропите, на левия бряг на река Малка Арда.

Зидовете на крепостта са разрушени от иманяри и при древни битки. Само от северната част има следи от крепостната стена. Разположена е върху стар калдъръмен път от Пловдив към Северна Гърция.

Преданието разказва, че преди да напусне централния дял на Средните Родопи, римски владетел заявил: "Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато". Легендата за несметното му богатство, останало в планината, се предавала в района с векове сред местните. Емблема на заровеното злато и иманярските нашествия станал Шилнестият камък в местността Врапово.

Преданията разказват, че точно в околностите му е скрито внушителното имане на владетеля. Острата скала е единственото място без растителност в планината над централния път за известното с минералната си вода село Баните. По време на прокарването на пътя от Баните до Петково през 1937 г. около разклона за Кръстатица работниците извадили три големи съда със златни монети, разказва кметувалият 30 г. в Белев дол Бойко Чолаков. Той твърдял,че през 60-те години на миналия век в същия район по време на геоложки проучвания отново са открили глинен съд с монети.

Интересната местност със скритото съкровище е много живописна, ала малко позната на туристите. Затова с лични средства 40-годишният Емил Демирев направил къщичките на Баба Яга, за да ги кара да спират и да научат за легендата за двете забележителности.