БАБХ извърши 1736 проверки по Черноморието през лятото

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти

Новини
15:20 - 26 Септември 2022
1507
БАБХ извърши 1736 проверки по Черноморието през лятото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за 1736 извършени проверки по повод летния туристически сезон по Черноморието. 72 от тях са по сигнали и жалби на граждани.

В периода от 1 юни до 15 септември инспекторите са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг и заведения за обществено хранене на териториите на Варна, Бургас и Добрич.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход поради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, също 29 акта и 151 предписания относно лоша хигиена,

обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на изискванията относно етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

В момента БАБХ извършва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Те започнаха на 14 септември и ще продължат до 14 октомври.