БАБХ пое контрола на товаро-разтоварването на „Капитан Андреево“

Икономика
20:57 - 05 Август 2022
4538
БАБХ пое контрола на товаро-разтоварването на „Капитан Андреево“

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), разшири обхвата на дейността си, като включи товаро-разтоварните дейности в официалния си контрол, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

С това БАБХ се съобразява с определение на Върховния административен съд (ВАС) за установена липса на нормативна и административна регулация за извършване на товаро-разтоварните дейности като част от официалния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. 

Физическите проверки и проверките за идентичност на граничен пункт „Капитан Андреево“ на животни и стоки, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, ще се извършват от БАБХ с осигурени от контролния орган съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед.

Служителите от отдел ГИП „Капитан Андреево“ ще осъществяват товаро-разтоварването на транспортните средства, когато е необходимо да се осигури достъп до пратките за извършване на проверка по официалния фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол.

При разширяването на дейностите по официалния контрол, Агенцията по храните взема предвид необходимостта от предприемане на спешни мерки за опазване на обществения ред на ГКПП „Капитан Андреево“, както и защита на високия обществен интерес, относно осигуряването на безопасни храни, внесени от трети страни в рамките на Европейския съюз, се посочва в съобщението.