БАБХ проверява меда в магазините

Инспектори гледат за нередности в етикетите и документите

Новини
11:59 - 16 Декември 2019
1092
БАБХ проверява меда в магазините

От днес до 3 януари стартират проверки на меда, който се предлага в търговските обекти. Тези проверки ще обхванат цялата страна.

Това, което ще следим, са наличните предлагани количества мед по отношение на обявената информация на техния етикет, както и документите за произход, с които те се придружават на търговската територия. Това каза началникът на сектор в Областна дирекция по безопасност на храните – София Бистра Иванова пред журналисти по време на проверка в търговска верига, предаде Агенция „Фокус“. Иванова обясни, че се проверява също състава на меда, както и указания относно съхранение и произход.

Най-честите нарушения, които сме констатирали в предходни години, са продукти, в които има глюкозо-фруктозен сироп, предлагащи се като мед, което е абсолютно недопустимо. Глобите при нарушения варират от 500 до 1000 лв. за първо нарушение на частно лице и от 1000 до 3000 лв.

„Можем да кажем обаче, че все по-рядко се срещат такива продукти на пазара, защото и потребителите стават все по-активни и информирани, а и контролът е по-добър. Самите производители също се стараят да спазват тези изисквания“, допълни Иванова.

„В случай на несъответствие се издават предписания, ако несъответствието не крие непосредствен риск за здравето на хората, а ако крие такъв, продуктът се поставя под възбрана, докато се отстрани нарушението“, допълни тя.

По думите ѝ от 1 април 2020 г. влиза регламент, който дава подробни указания относно обявяването на произхода на храните въобще, не само на меда. „Този регламент има за цел по-добра информираност на потребителите. Имаме единен многогодишен план, който се спуска всяка календарна година и в него се залагат проби от различни видове храни по различни показатели“, посочи още тя.