БАБХ работи по сигнали за открити мъртви животни след наводненията

Новини
13:12 - 10 Септември 2023
2404
БАБХ работи по сигнали за открити мъртви животни след наводненията

Специалисти на Агенцията по безопасност на храните работят по сигнали за открити мъртви животни след наводненията по Южното Черноморие.

В община Царево се работи по сигнал за крави. От отнесените от водата 64 животни, само 4 са били открити живи. Останките на девет животни, част от тях с ушни марки, са били открити в гориста местност, както и в района на плажната ивица на Царево.

Мъртви животни са били открити в  района на екопътека в Ахтопол.

Умрели животни се търсят по сигнал и в общините Лозенец и Приморско. Работи се и по сигнал от Китен за отнесен пчелин. Всички намерени и изтеглени животни ще бъдат унищожени, чрез изгаряне.

След проверка областната дирекция „Земеделие” в Бургас ще премахва по служебен път загиналите животни от съществуващите регистри. Това ще помогне на стопаните да получат своите обезщетения бързо и без допълнително административно натоварване, отбелязват от БАБХ.

От там припомнят, че все още е в сила предупреждението за опасностите за плажуване и къпане в засегнатите от наводнението райони. А ако летовниците забележат трупове на животни, да не влизат в морето и да сигнализират 112 и на телефона на Агенцията.