БАБХ следи под лупа кръчмите по морето
Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието.
Те следят под лупа за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и за правилното им съхранение.
Проверките във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене.
От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания.
Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и грешна информация на етикетите.
"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол. Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства.
При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна.