Бачийски: Няма да допуснем гориво в АЕЦ "Козлодуй", което би могло да стане опасно

Има риск Пети блок да спре работа заради липса на ядрена суровина

Новини
10:24 - 31 Юли 2023
2247
Бачийски: Няма да допуснем гориво в АЕЦ "Козлодуй", което би могло да стане опасно

Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото американско гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Предвижда се този блок да работи с гориво на "Уестингхаус", а руското гориво на шести блок на централата да бъде заменено с това на "Фрам атом". 

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски подчерта пред БНР, че издаването на разрешение за нов тип гориво по нищо не се различава от това, което е правено и досега:

"Американското гориво ще бъде подложено на същия анализ, както и руското гориво, което замени това, което беше на пети блок.

Процесът е един и същ. Имаме достатъчно опит. Правили сме го вече 2 пъти. Това, че е американско гориво не променя по никакъв начин подхода за издаване на разрешение". 

Анализът цели да се докаже, че

в нито един момент от жизнения цикъл това гориво няма да предизвика и застраши околната среда и хората

и че е гарантирано, че каквото и да се случи, последствията ще бъдат в рамките на централата, обясни Бачийски в интервю за предаването "Преди всички". 

Той обяви, че очакват и резултати от експлоатацията на горивото на друго място - в случая в Украйна. По думите му това гориво вече е работило много години в Украйна: 

"Ние не лицензираме съвсем нов тип гориво. Ние лицензираме гориво, което вече е работило някъде. Това е изискване и на нашето законодателство - да не допускаме технологии, които не са проверени другаде". 

Самият процес на преминаване от един тип гориво на друг трае 4 години, каза експертът и добави, че 4 години двете горива - руското и американското, ще работят съвместно. 

За шести блок в момента има достатъчно запаси от гориво, които ще стигнат до 2027 г., но за пети - няма, защото там вече е сложено последното налично гориво на площадката, съобщи още председателят на АЯР. По думите му зареденото гориво ще стигне до април догодина, а блокът трябва да изчака разрешението на Агенцията за новото гориво. За да се произнесем понякога са необходими повече от 6 месеца, заяви той. 

По думите му има риск пети блок да спре работа заради липса на гориво:

"Правим всичко възможно този риск да бъде избегнат. Но при положение, че няма разрешение от АЯР, блокът трябва да изчака".

"Няма да допуснем гориво, което би могло да стане опасно", категоричен бе още Цанко Бачийски.