Бъчвите остават празни: Лозари не набраха и по килограм грозде

Санданчани коментират, че миналата година са добили почти два пъти повече грозде в сравнение с настоящата година

Общество
21:23 - 19 Септември 2023
40316
Бъчвите остават празни: Лозари не набраха и по килограм грозде

Гроздето от сортовете мерло и каберне в община Сандански се продава на цени от 1.20 лева и 2.00 лева за болгар, твърдят запознати. При изкупуване на голямо количество цената на червените сортове може да падне до 1.00 лв.

Тази година почти всеки втори лозар е категоричен, че не може да напълни дори бъчвите в дома си, тъй като годината се очертава да е една от най-слабите.

За първи път в лозарските села Хърсово, Катунци, Виногради, Враня и Петрово има стопани, които не набраха и по килограм грозде. Причината според агронома Иван Велков е дъждовната пролет, когато някои от лозарите не спазиха сроковете за пръскане навреме и това доведе до увреждане на лозята. Най-тежка е картината с белите сортове болгар и сандански мискет, сподели Велков.

В Катунския район лозето около 60 процента е увредено. В Сандански почти е събрано вече мерлото и кабернето, вчера тук-там имаше гроздоберачи, които приключваха с прибирането на реколтата.

В лозовия масив на семейство Кисови активно в кампанията се включи и малкият Любо, който зорко пазеше касетките с грозде. Семейството е доволно от реколтата.

„Ще успеем да напълним бидоните. Всичко е за лична консумация, не продаваме”, каза бащата на Любо – Георги. Майката Ани също се включи активно в беритбата и сортирането на гроздето.

Пенсионираният пожарникар Красимир Иванов пък сподели, че от 5 декара болгар е събрал едва 150 кг.

„Това е количество за едната бъчва, другите 15 ще останат празни. Няма да купувам, защото цената е твърде висока – 2.00 лв. за килограм. Могат и да ми смъкнат колегите, но и на 1.80 лв. ми е висока цената. Тази година ще купуваме домашна ракия и вино.

Колко може да изпие едно семейство – като си правя сметка, по 50 литра домашна ракия за година ни стигат, а вино, ако трябва да купя, ще е стотина литра. Или по груби изчисления, за ракия и вино ще дам около 1000 лева. Поносимо е за семейството ми, тъй като аз и синът ми пием по една ракия вечер, а съпругата ми предпочита червено вино”, разказа Красимир.

Ангел Иванов, който бе на лозовия масив в м. Подината в Сандански с дъщеря си, зетя и внучките, заяви:

„Пазарил съм всичкото количество на цена от 1.00 лв. на килограм за сортовете „Мерло” и „Мелник”. Цената за мен е изгодна. Хората идват тук, взимат, товарят и плащат на място. Тази година няма да пълня бидоните, защото останах сам, аз не консумирам алкохол. Ще продам всичкото количество”, каза Ангел. От декар той е прибрал по около 700 килограма грозде.