Бъдещият крал Уилям на 40 - между модерността и традицията (ГАЛЕРИЯ)

Принцът спечели сърцата на британците, много от които искат той да наследи директно баба си Елизабет II

Личности
14:30 - 20 Юни 2022
3787
Бъдещият крал Уилям на 40 - между модерността и традицията (ГАЛЕРИЯ)

Принц Уилям празнува 40-ия си рожден ден във вторник - важен момент за мъжа, който се превърна във фигура с централна роля в британското кралско семейство, стремейки се да съчетае модерността и традициите в очакване самият той един ден да стане крал, предаде Франс прес.

Втори по ред за наследяване на британския престол от деня на раждането си на 21 юни 1982 г., принц Уилям влиза в кръга на 40-годишните - няколко месеца след съпругата си, херцогинята на Кембридж Катрин, която ги навърши през януари. Двамата формират сплотена и популярна двойка, олицетворяваща бъдещето на монархията.

"Това е много важен етап за него, защото заедно с баща си, принц Чарлз, той увеличава подкрепата си за кралицата и продължава да изгражда идентичността си като бъдещ крал", обяснява кралският коментатор Ричард Фицуилямс.

През годините Уилям спечели сърцата на британците, много от които дори искат той да наследи баба си Елизабет Втора директно на мястото на по-малко популярния принц Чарлз. Според проучване на YouGov Уилям е най-популярната кралска особа след Нейно Величество с 66 процента положителни мнения.

Преходът 

Откакто 96-годишният суверен ограничи ангажиментите си заради крехко здраве, принц Уилям увеличи своите. Когато кралица Елизабет Втора пропусна речта за откриването на парламента през май, той придружаваше престолонаследника принц Чарлз, който я замести.

Според британската преса Уилям има тежест при взимането на важни решения, противопоставяйки се, например, на участието на чичо си принц Андрю, замесен в сексуален скандал, в традиционната церемония по връчването на Ордена на жартиерата през юни.  

Двамата с Кейт "са бъдещето на монархията", подчертава Ричард Фицуилямс, както показа появата им на балкона на Бъкингамския дворец заедно с кралицата по случай 70-годишнината от възкачването й на престола.

Напълно отдаден на ролята си след като преустанови работата си като пилот на медицински хеликоптер през 2017 г., Уилям планира да се премести от лондонския дворец Кенсингтън във вила с четири спални на територията на замъка Уиндзор, където понастоящем пребивава кралица Елизабет Втора.   

Това е важен преход, който го доближава до Нейно Величество и ще подсили малкото твърдо ядро на кралското семейство около нея. 

"Съвременна" монархия

Въпреки че изпълнява безпрекословно задълженията си, принц Уилям също така се стреми да осигури относително нормален живот на трите си деца на възраст между 4 и 8 години след като собственото му детство беше белязано от развода на родителите му и смъртта на майка му Даяна в автомобилна катастрофа през 1997 г., когато е едва 15-годишен. 

Принц Уилям, например, е модерен човек и баща, който помагаше на двете си по-големи деца да си пишат домашните по време на локдауна заради коронавирусната пандемия. 

Високият рус мъж с частично олисяло теме също иска да бъде земен като майка си Даяна. През юни той беше видян в Лондон да продава британското списание за бездомни хора The Big Issue - кауза, близка до сърцето му, както тези за околната среда и психичното здраве. 

Той е "форматиран" от "традиционна" кралица по време на неделните обеди с нея в Уиндзор, и докато учи в елитния колеж "Итън", отбелязва Марк Рош, автор на няколко книги за монархията. "Но сред козовете на Уилям, предвид поколението и може би под влияние на майка му, е голямата му чувствителност към разнообразието и екологията", допълва Рош.

Принцът прояви дискретност по отношение на чувствата си, но защити кралското семейство след шокиращото интервю на брат му Хари и съпругата му Меган по американската телевизия, като увери, че членовете му не са "расисти", както бяха обвинени. 

Той обаче признава необходимостта от модернизиране на тази хилядолетна институция, за да може тя да оцелее и след Елизабет Втора, докато идеята за република набира популярност сред младите хора. Това осъзнаване е още по-ясно изразено след обиколката на Карибите с Кейт през март, където монархията беше критикувана заради колониалното й минало. 

"Едно от нещата, за които Уилям е особено загрижен, е имиджът на монархията и начинът, по който тя може да продължи напред." Според Ричард Фицуилямс той иска да я превърне в "актуална" и "съвременна" институция.