Бъдещият премиер: Ще се борим цените на тока да не скачат от 1 януари

Край на непрозрачното финансиране от нечии министерства, отсече лидерът на ПП

Общество
14:25 - 11 Декември 2021
3719
Бъдещият премиер: Ще се борим цените на тока да не скачат от 1 януари

Приоритетите на правителството ще бъдат цените на тока, кризата с коронавируса и законът за КПКОНПИ.  "Продължаваме промяната" ще намали административната тежест към бизнеса и хората. Всеки министър ще дойде със своя екип, ще могат да назначат своите заместник-министри. Това заяви бъдещият премиер Кирил Петков, след като официално представи състава на новия кабинет в Народното събрание. 

Лидерът на ПП подчерта, че една от основните конкретни задачи на новия кабинет ще бъде да не се вдига цената на тока от 1 януари, за да бъде поносима за хората. 

Петков подчерта, че корупцията ще бъде червената линия, която нито един от министрите в четворната коалиция няма да премине. Тази коалиция ще бъде в този състав само, ако мотото на новото управление се спазва, каза той.

Прозрачност няма да има само в изпълнителната власт, но ще бъде дадена ясна представа на българския народ пълна отчетност. Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечии министерства, уточни Кирил Петков.

За пореден път, лидерът на ПП повтори, че мотото на кабинета ще е "Нулева толерантност на корупцията".
Петков ще даде пълен кредит към доверие на всички министри с ясни начини за проверка, общи цели и с крайни резултати, които всички ги очакват. Кирил Петков се надява, че с опозицията ще има конструктивен начин на разговор и ако някои някъде стъпи по грешен начин, да огласят направената грешна стъпка.

От тук нататък аршинът за министрите ще бъдат един и същи и Петков настоя за един добър, който да решава общите задачи. Начинът на комуникация с коалиционните партньори ще бъде непрестанен, уточни Кирил Петков.

За новата детска педиатрична болница, която ще се строи в двора на болница "Лозенец", Петков се радва, че проф. Асена Сербезова ще бъде министър на здравеопазването. Прибързани решения няма да се правят, а всички решения ще се взимат на база анализи за ползите и рисковете. За всички отделни политики това ще бъде начинът, каза Петков.

По отношение на решенията на правителството за Република Северна Македония, Кирил Петков заяви, че българската позиция по темата остава, както си е, но трябва да бъде надграден. Не искаме да продължаваме с лозунги, а да седнем заедно и да работим в екип за добросъседство, настоя Кирил Петков.

Снимка: Агнес Методиева