Багдад осъмна под снежна покривка

В иракската столица сняг не е валял от 12 години

Новини
14:23 - 11 Февруари 2020
1753
Багдад осъмна под снежна покривка

Жителите на столицата на Ирак Багдад се целиха със снежни топки и си правиха снимки в първия за града сняг от 12 години, предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

Последният снеговалеж в столицата падна през 2008 г., но дори тогава снега беше малко и се стопи бързо. Този път обаче снежната покривка е по-дебела, и дори старите жители на Багдад твърдят, че това е първият случай в живота им, в който виждат подобно нещо в града.

Емблематичните за Багдад палмови дървета бяха обгърнати от бяла покривка, а транспарантите на протестиращите в столицата за първи път бяха покрити със сняг. Хората по улиците побързаха да си направят снимки в снега, а децата се целеха със снежни топки.

„Снеговалежите ще продължат до сряда (12 февруари), като се има предвид студеното време“, заяви Амер Джабери, един от известните метеоролози в Ирак. Той заяви, че студа е дошъл от Европа.

Снеговалежите не са нещо толкова необичайно в Северен Ирак, където те често се наблюдават в град Мосул, но в централната част на страната са рядкост.

Емблематичните за Багдад палмови дървета бяха обгърнати от бяла покривка