Багер разора дюни на плаж в Ахтопол

Общество
22:41 - 23 Май 2020
2180
Багер разора дюни на плаж в Ахтопол

Поредно посегателство срещу дюните по Южното Черноморие, този път в Ахтопол. Жена забелязала багер да унищожава растителността върху дюните. Тя успяла да спре тежката техника и подала сигнал до всички институции.

Багер е унищожил дюна, която е част от Природен парк "Странджа" и Натура 2000. Управителят на плажа обясни пред Нова тв, че има просто разчистване на терен от храсти, за да бъдат поставени дървени скари за плажуващите.

В петък около 15,30 часа жителка на Ахтопол, вървейки към централния плаж, чува шум от тежка техника и чупене на клони. Само след секунди вижда и машината. Младата жена заснема нарушителя, и веднага подава сигнал в РИОСВ. Любители орнитолози разказват, че мястото е и част от прелетния път на птиците "Виа-понтика", а на метри от разрушената дюна гнездели няколко вида птици.

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че са направили предписание на кмета на Ахтопол. От Министерството на туризма увериха, че извършват проверка по сигнала. Ако бъде установено нарушение, концесионерът на плажа ще дължи глоба или неустойка.