Багер събори училище на 130 г. в Казанлъшко

Децата ще посрещнат първия звънец не в родното Горно Черковище, а в Бузовград

Общество
16:53 - 10 Септември 2019
2491
Багер събори училище на 130 г. в Казанлъшко

Построено преди 130 години училище в казанлъшкото село Горно Черковище няма да отвори врати за първия учебен ден след като багер по погрешка събори една от стените на физкултурния салон и сградата стана опасна за живота и здравето на близо 90-те ученици от първи до седми клас.

Инцидентът е станал в понеделник, когато машина на строителната компания, наета от училищната директорка Гинка Желязкова да направи дренажната система в двора на школото, ударила една от стените и покривът се килнал.

За извършващите се ремонтни дейности в ОУ "Климент Охридски"  никой не знаел, оправдават се кметът на Горно Черковище Антон Антонов, кметицата на Казанлък Галина Стоянова и шефката на образователния инспекторат в Стара Загора Татяна  Димитрова.
 
Тепърва ще се изясняват подробности около ремонта, стойността и начинът, по който е била наета фирмата от директорката. Само по случайност при рухването на стената наоколо нямало деца. Веднага е било извършено укрепване на покривната конструкция, предстои цялостно обследване състоянието на сградата, за която към момента липсват каквито и да са чертежи и планове, съобщава Канал 3.

Жители на Горно Черковище разказват, че до самодейния ремонт се стигнало след поредното напълване на школото с подпочвените води, стичащи се от стръмния скат след всеки по-проливен дъжд.

Вече е издадена заповед, по силата на която от 16 септември хлапетата от Горно Черковище ще започнат учебната година в школото на съседното село Бузовград, където имало достатъчно свободни класни стаи. От общината се ангажират да осигурят и транспорт дотам за децата.