Бай Ганьо оживява в Нов театър

В ролята на Алековия герой се превъплъщават всички актьори, участващи в спектакъла на Бойко Илиев

Култура
14:25 - 10 Декември 2020
1852
Бай Ганьо оживява в Нов театър

Бай Ганьо – прочутият герой на Алеко Константинов, оживява за пореден път на сцена в музикалната сатира „Ганьоада“. Постановката на Бойко Илиев е най-новото заглавие в афиша на Нов театър НДК. Музикален ръководител и автор на аранжиментите е Евгени Господинов, а сценографията и костюмите са на Жанет Иванова.

„Заедно с Евгени Господинов се опитахме да създадем нещо ново, провокирани от гениалното произведение на Алеко Константинов. Привлякохме млади актьори, които умеят да музицират, освен да бъдат артисти – тоест да бъдат артисти във всякакъв смисъл. Това не е стандартен мюзикъл, всичко е акапелно, работи се на различни гласове, в различни стилове“, разказа пред БНР режисьорът на спектакъла Бойко Илиев.

В актьорския състав на „Ганьоада“ са Борислав Веженов, Йордан Петков, Стелиан Радев, Михаил Сървански, Явор Костов, Христина Джурова, Кристина Митева. Ролята на Алеко изпълнява Борислав Веженов, а в образа на Бай Ганьо се превъплъщават всички актьори, участващи в спектакъла.

„Бих казал, че имаме един особен път към Бай Ганьо, тъй като всеки от актьорите играе Бай Ганьо, всеки пресъздава своя Бай Ганьо, предлага на публиката своя поглед към Бай Ганьо, своя поглед към байганьовщината в себе си. Така че имаме много байганьовци на сцената. Всички сме Бай Ганьо и всички сме Алеко, и тази битка между Алеко и Бай Ганьо се опитваме да проведем в спектакъла. Разбира се, знаем финала...“, коментира Бойко Илиев.

Аристократ по дух, възпитание, морал, Алеко Константинов се превръща в "будната съвест на епохата". Под натиска на изродените идеали и опорочената действителност, той търси и намира изход в сатирата. Неспокойният дух на Алеко пътува във времето и пространството чрез своя непокорен герой, който продължава да ни забавлява, учудва, възмущава и изтръгването от сърцата и душите ни е като че ли карма, която ще ни следва завинаги.