Бай Ганьо прави избори: Сгрешени протоколи задръстиха РИК-овете

Политика
08:12 - 03 Април 2023
2002
Бай Ганьо прави избори: Сгрешени протоколи задръстиха РИК-овете

За пореден път грешени протоколи доведоха до огромни опашки пред Районните избирателни комисии.

Голямо струпване на членове на секционни избирателни комисии например и към този момент има в зала 1 на Националния дворец на културата, където се отчитат изборни протоколи и книжа от 23-та районна избирателна комисия. От 631 секционни избирателни комисии, малко над 400 са предали към 7 ч. изборните протоколи и документи.

Жена, член на СИК, припадна в 23-та районна избирателна комисия заради дългото чакане. Оказана й беше първа помощ. Тя предаде протоколите и си тръгна, предаде БНР. Още няколко души са потърсили лекарска помощ, информира д-р Даниел Кировски от Спешна помощ. 

"Снощи в 23 РИК почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше", заяви пред БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет на ЦИК и член на Сдружение от независими наблюдатели. По думите й по-дългото отчитане на протоколите е било ясно за всеки, който види промените в Изборния кодекс. "Накарахме хората да броят бюлетини от машинно гласуване. Това са 2 вида различни бюлетини. Накарахме ги да събират, да вписват преференции.

Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на СИК с този протокол. Данните от протокола са изискуеми от Изборния кодекс. На миналите 3 избора, когато се гласуваше с машинно преброяване на резултатите - по това време вече почти нямаше необработени секции. А сега тепърва ще обработват, особено в големите РИК-ове", коментира тя.

Сериозна небрежност при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии в Бургас предизвика напрежение при предаването на книжата, разказва БНТ. Част от представителите на комисиите са се прибрали по домовете си, когато им е позвънено да се върнат заради сгрешените протоколи. Сред върнатите хора е и майка с 10-месечното ѝ бебе.

„Грешките са само по небрежност, иначе хората си броят вярно и гласове, и преференции. Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване“, обясни председателят на районната комисия в Бургас Михайл Хаджиянев. Според него протоколът е много сложен и обемен, а видеонаблюдението е забавило процеса допълнително.

70 секции от общо 740 все още чакат да предадат протоколите си в Бургас. Този процес по време на предходните избори при сходна избирателна активност е приключвал около 2-3 часа през нощта. "Протоколите се оказаха непреодолима пречка за секционните комисии. Броенето на два различни масива с данни е сериозно предизвикателство за хората в комисиите. Протоколи, които видях тази нощ, не бях виждал досега. Върнахме толкова много комисии, да си преброят отново гласовете, защото записаното в протоколите беше непоправимо", обясни председателят на РИК Михайл Хаджиянев пред Би Ти Ви.

За много сгрешени протоколи разказаха и от Пловдив. "Секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя", заяви пред БНТ председателят на РИК 16. Обработката им се очаква да приключи най-рано около обяд.

Пред входа на районната комисия в Кърджали снощи се е образувала голяма опашка от представители на секции, чакащи, за да влязат в сградата и да предадат протоколите от изборите. Опашката е направила завой към пешеходната зона, а се очакват още много автобуси, съобщава БНТ.

В сравнение с предишните избори представителите на секционните комисии са дошли с два часа закъснение заради видеозаснемането. В София, Варна и Пловдив предаването на книжата протича спокойно.

Забавяне има и заради повечето данни за попълване в изборните протоколи. “Няма разлика спрямо миналата година, единствено има малко повече детайли за писане”, коментира член на секционна комисия, цитиран от БГНЕС.

Много от секциите приключиха изборния ден в 21 часа, което също забави процеса.

Международни наблюдатели на ОССЕ заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, съобщава Нова ТВ.