Бай Ганьо тарикат: Корабът на Мария Бакалова вапцан наполовина (СНИМКИ)

Куриози
12:50 - 16 Август 2021
13135
Бай Ганьо тарикат: Корабът на Мария Бакалова вапцан наполовина (СНИМКИ)

Бай Ганьо си остава тарикат - корабът, „кръстен” от холивудската звезда Мария Бакалова, се оказа боядисан само от едната страна – да замаже очите на публиката покрай нескопосаната пиар акция, в която употребиха името на актрисата.

Лъскавата страна, която да види публиката....

Това алармира източник на Lupa.bg, възмутен от факта, че плавателният съд „Св. св. Кирил и Методий”, получил името си от Мария Бакалова на тържествена церемония, отразена от всички медии, е вапцан в червено само наполовина.

В края на юли дойде гръмката новина, че първият военен научно-изследователски кораб у нас, който ще се използва за научни експедиции в световните морета и океани, включително до Антарктида, е кръстен от актрисата Мария Бакалова.

Корабът, построен през 1984 г., е купен наскоро за близо милиона и половина лева, осигурени от Министерството на образованието.

"Разнасяй славата на българските моряци. Носи името "Св. св. Кирил и Методий", каза актрисата и пожела на екипажа да бъдат здрави.

"Изключително съм горд, че точно Мария Бакалова е кръстница на кораба, защото тя носи невероятен дух на патриотизъм и човечност", възрадва се и капитан втори ранг Николай Данаилов, командир на плавателния съд.

Корабът е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт (БАИ).

...откъм морето се вижда грозната истина

Основните задачи, които недобоядисаният плавателен съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Пътуването от България до Антарктида ще отнема около 45 дни. Трябва да бъдат изминати хиляди морски мили през Мраморно море, Егейско море, Средиземно море и Атлантическия океан. 

Първото плаване на кораба би трябвало да е през следващото лято.