Бай Ганьо в пандемия

У нас
14:25 - 03 Ноември 2021
13584
Бай Ганьо в пандемия

..."У бай Ганя свикано събрание. Събрали се: сам стопанинът, Гочоолу, Дочоолу и Данко Харсъзина, и разсъждават - като какво предприятие да заловят, за да се възползуват най-изгодно от положението.

Трябва и ние да клъвнем по нещо - казва бай Ганьо, - току-тъй на сухо патриотизъм - бошлаф. Я ми кажете вий сега, както стоят работите, като откъде може да се удари най-добър келепир?"....

Срам не срам трябва да си признаем- бай Ганьо е такъв сполучлив събирателен образ на средностатистическия българин, че десетки години след написването на творбата, този образ не е мръднал. Както го написа покойният Марко Семов- това си е част от народоспихологията ни.

Дори в сегашната изключително трудна и предизвикателна ситуация с пандемията, негативните и закоравели черти на българина личат още по-ясно. Не само се е запънал като магаре на мост и не вижда по-далече от очите си! Не само всеки е сам за себе си! Нещо повече- липсва желанието за общност, липсва желанието да погледне отвъд капаците на очите си и да си даде сметка за реалната ситуация. Ама то управниците ни са лоши, ама то щото години наред са ни лъгали и мачкали, затова сега и ние сме недоверчиви...Глупости! Осъзнаването започва от индивида, никой не може да направи нищо вместо теб- обикновения човек! Но не, даже и антиваксърите изпитват някаква болна гордост от това, че сме държавата с най-нисък процент на ваксинация. Ама това, че сме и първи по смъртност не се обсъжда, тази тема не ни е изгодна за обсъждане сега. То даже сигурно и статистиката се манипулира...

И все се мислим за много хитри...Едва ли в света има държава, където да са купени толкова фалшиви сертификати. И това не е всичко- понеже всеки гледа само себе си, всеки прецаква някого...Ето сега заведения започнали да се рекламират, че правят партита за неваксинирани. Срещу 300 лева събират хора без сертификат, без условия. Магазини за дрехи и други такива също се рекламират, че пускат хора без сертификати. Ама щом има някаква далавера сме първи, пък какви ще са последствията...е сега няма да го мисля... Пък глупавият европеец като е толкова тъп, да се боде, да си слага маска, да пази себе си и близките си и да спазва мерките.

Понеже българинът има два основни страха- да не настине и да не се мине, то всячески се стреми да бяга от тези две неща. Ще кажете и системата ни е идиотска, и по върховете всеки гледа себе си. Да, така е! Нали и те са българи...И те са по схемата- да се не пре*б*м. Но това не е оправдание. Липсва осъзнатост по всички теми в обществото и никой не може да ни оправи, докато ние самите не оправим себе си.