Байдън: Бензинът ще поевтинее догодина

Новини
14:11 - 22 Октомври 2021
2384
Байдън: Бензинът ще поевтинее догодина

Цените на бензина в САЩ ще останат непроменени до края на тази година, а спад в цените на горивата може да има през следващата година. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща с обществеността в град Балтимор (щата Мериленд), съобщи CNN.

От началото на годината цената на един литър бензин в САЩ е нараснала от $0,62 до $0,83 за литър (33%). "Ще видите, че цените на бензина ще започнат да пълзят надолу през зимата, през следващата година. Засега не виждам предпоставки нещо да се промени по-рано", каза Джо Байдън.

Шефът на Белия дом е свързал покачването на цените на горивата с политиката на ОПЕК да поддържа производството на петрол на същото ниво. "Много хора от Близкия изток искат да говорят с мен, но не съм сигурен дали аз искам да говоря с тях", добави американският президент.

Освен това, според Байдън, американските власти могат да използват бойците от Националната гвардия на САЩ за решаване на проблеми, свързани с прекъсванията във веригите за доставки на стоки в страната.

"Имаме сериозен проблем с веригите за доставки", отбеляза американският президент. На въпрос дали е готов да обмисли използването на бойци от Националната гвардия на САЩ за преодоляване на съществуващите трудности, Байдън отговори: "Да, бих го направил."

Американският президент конкретизира, че гвардейци биха могли да помогнат директно при транспортирането на стоки, включително като шофьори на автомобили. По думите на Байдън, това може да се случи, ако не се намери начин броят на шофьорите на камиони да бъде увеличен. Президентът на САЩ допълни, че вече се полагат усилия в тази посока.

През последните седмици американски официални лица се фокусираха върху проблемите, свързани с прекъсвания на веригите на доставки на някои стоки в страната. Обаче една от причините за това бяха санитарните ограничения, въведени по-рано заради пандемията от коронавирус. По-специално, имаше сериозни забавяния при разтоварването на кораби в пристанища на Западното крайбрежие на САЩ.