Байдън бори климатичните промени с 2,3 милиарда долара

Президентът каза, че ще третира екстремните климатични условия като "извънредно положение"

САЩ
11:10 - 21 Юли 2022
1952
Байдън бори климатичните промени с 2,3 милиарда долара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви инвестиция от 2,3 милиарда долара за подпомагане изграждането на инфраструктура, която може да издържи на екстремни метеорологични условия и природни бедствия, съобщи БиБиСи.

Но в съобщението си той не обяви официално извънредно положение в областта на климата, което би му дало допълнителни правомощия.

Байдън говори в щата Масачузетс, докато горещата вълна носи екстремно време в Европа и Северна Америка. Десетки милиони хора в САЩ в различни щати живеят под предупреждения за горещини тази седмица.

"Промените в климата са буквално екзистенциална заплаха за нашата нация и за света", каза президентът в речта в сряда, произнесена пред бивша въглищна електроцентрала в град Съмърсет. Здравето на нашите граждани и нашите общности е заложено на карта. Така че трябва да действаме."

Той каза, че новото финансиране ще отиде за разширяване контрола на наводненията, укрепване на комуналните услуги, преоборудване на сгради и подпомагане на семействата с ниски доходи да плащат разходите за отопление и охлаждане.

Той включва 385 милиона долара за подпомагане на държавите да финансират климатични инсталации в домове и обществени охладителни центрове.

Администрацията също планира да предостави допълнителна подкрепа за развитието на вятърна енергия в Мексиканския залив и да наложи нови стандарти на работното място, за да защити работниците от екстремни метеорологични условия.

Байдън каза, че ще третира екстремните климатични условия като "извънредно положение", но не обяви официално извънредно положение на федерално ниво.

Президентът обаче е подложен на нарастващ натиск от демократи и екологични групи да го направи, след като миналата седмица сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин, консервативен демократ, каза, че няма да подкрепи законодателство, насочено към справяне с изменението на климата. Това нанесе значителен удар на дневния ред на Байдън. Манчин тогава изрази повече опасения относно инфлацията.

Президентът каза в сряда, че тъй като Конгресът "не действа както трябва", той планира да обяви допълнителни изпълнителни действия през следващите седмици.

"Нашите деца и внуци разчитат на нас, каза той. Ако не поддържаме промените на климата под 1,5C, губим всичко. Няма да можем да го променим."

Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да възстанови доверието в САЩ по отношение на действията в областта на климата и да отмени "връщането назад" на екологичната политика на президента Тръмп.

В първия си ден той подписа изпълнителна заповед САЩ да се присъединят отново към Парижките споразумения за климата. През април миналата година той обеща да намали емисиите на парникови газове в САЩ с поне 50% до 2030 г.