Байдън: Бягайте от Флорида, на живот и смърт е!

Президентът на САЩ добави, че е одобрил извънредна ситуация

САЩ
21:16 - 08 Октомври 2024
12750
Байдън: Бягайте от Флорида, на живот и смърт е!

Американският президент Джо Байдън призова хората, на които е било наредено да напуснат, преди ураганът "Милтън" да достигне бреговете на Флорида, да се евакуират "още сега“, заявявайки, че това е въпрос на живот и смърт, предаде Ройтерс.

"Това може да бъде най-тежката буря във Флорида от повече от век, и дай Боже, да не е, но в момента изглежда, че е такава“, каза Байдън.

Президентът на САЩ добави, че е одобрил извънредна ситуация във Флорида и призовава авиокомпаниите да се съобразяват с евакуацията и да не повишават цените.

Междувременно ДПА съобщи, че Байдън е отложил планираното си пътуване до Германия в края на тази седмица. Според Белия дом е отложено и пътуването до Ангола, което трябваше да последва посещението на Байдън в Германия. 

За момента не е предоставена информация за това кога президентът, чийто мандат приключва през януари, възнамерява да осъществи тези пътувания.

Очакваше се американският президент да пристигне в Берлин в четвъртък вечерта, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

След това Байдън планираше да пътува в събота до западната германска провинция Райнланд-Пфалц, където трябваше да бъде домакин на среща на върха за Украйна в американската военновъздушна база в Рамщайн.

Говорителят на германското правителство Щефан Хебещрайт изрази съжаление, че срещата с Байдън се отлага и отбеляза, че Берлин "естествено разбира ситуацията във Флорида“. "Белият дом ни информира предварително“, добави Хебещрайт.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Байдън отлага пътуването "предвид прогнозираната траектория и сила на урагана "Милтън“. 

Тя заяви, че Байдън ще наблюдава подготовката за бурята, както и продължаващите усилия за възстановяване на югоизточната част на САЩ от урагана "Хелън“, който причини опустошителни щети и отне живота на над 200 души в шест американски щата.

В понеделник вечерта Жан-Пиер заяви, че президентът е силно обезпокоен от пътя на урагана "Милтън", който изглежда се насочва към някои от най-засегнатите от "Хелън" райони.

Националният център по ураганите на САЩ предупреди, че според прогнозите бурята "ще остане изключително опасен ураган до достигането на сушата във Флорида“.

През последните часове бурята леко отслабна и в момента е от 4-та категория, с постоянна скорост на вятъра от около 230 км/ч.