Байдън елиминира нелегалната имиграция

Уреждат нелегалните пришълци с гражданство след 8 години труд зад Океана

Актуални новини
07:03 - 19 Януари 2021
3290
Байдън елиминира нелегалната имиграция

Новоизбраният президент Джо Байдън планира да предложи имиграционна реформа още в първия си ден на поста, която ще осигури път към гражданство в рамките на 8 години на близо 11 милиона души без легален статут в САЩ.

Законопроектът ще е стотици страници и ще бъде представен в сряда и ще бъде в рязък контраст с рестриктивната имиграционна политика през последните 4 години на Доналд Тръмп. Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години (обикновенно 10-15 години). Байдън обаче не е включил в законопроекта допълнително средства и мерки за сигурността по границата, което в миналото е било важна условие за двупартийна подкрепа. Това поставя под съмнение приемането на заонопроекта в разделения Конгрес където демократите имат 50 места в Сената. Повечето закони там се приемат с мнозинство от 60 сенатори.

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия, отбелязват "Bg-voice" - медията на българите зад Океана. 

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци.